Jak vybrat šachy? Zajímejte se o jejich velikost i účel

Malé, nebo velké? Jednoduché, nebo dekorativní? Dřevěné, nebo plastové? To jsou jen některé otázky, které si pokládá skoro každý, kdo vybírá šachy. Na trhu je totiž řada šachových souprav a vyznat se v nich může být složité. Proto jsme připravili několik tipů, které vám výběr šachů usnadní.

Pokud řešíte, jak vybrat šachy, musíte si nejprve ujasnit, jak je budete využívat. Tedy jestli na nich budete opravdu hrát, nebo poslouží hlavně jako dekorace.

Právě od toho se totiž odvíjí velikost šachovnice a figurek i jejich podoba.

 

Jak vybrat šachy na hraní

Pokud vybíráte šachy na trénink nebo pravidelné hraní, potřebujete v první řadě figurky, ve kterých se snadno zorientujete. A rozeznáte je od sebe i se zavřenýma očima.Díky tomu se můžete vždy 100% soustředit na hru. Sáhněte proto po šachové soupravě s figurkami Staunton. Ideálně s velikostí krále 90–100 mm a s políčky velkými 50 × 50 mm. Takové rozměry totiž předepisuje Mezinárodní šachová federace (FIDE).
S takovými šachy se běžné setkáte v šachových klubech i na turnajích, a proto se v nich dobře orientují i začátečníci.
Nejjednodušší je vybírat mezi turnajovými šachy.
Nebo sáhnout po české klubovce, se kterou se setkáte v řadě klubů. Její figurky jsou podobné variantě Staunton, na rozdíl od ní jsou ale štíhlejší.

Šachovnice s figurkami Staunton.

Turnajové šachy mají klasické figurky typu Staunton. Každý šachista je tak snadno rozezná a nemusí přemýšlet, kterou figurku má před sebou.

 

Jak vybrat dekorativní šachy

Možná už doma klasickou šachovou soupravu máte a nyní hledáte způsob, jak si vylepšit pracovnu. Nebo potřebujete například dárek pro přítele.

V tom případě jsou nejlepší dekorativní šachy s ručně vyřezávanými figurkami.

Oproti turnajovým sadám mívají větší figurky, které jdou lépe vyřezat.

Navíc mají řadu dekorativních prvků. Díky nim na první pohled ohromí každou návštěvu.

Dekorativní šachy s ručně vyřezávanými figurkami.

Ručně vyřezávané šachy mají originální vzhled, a proto potěší každého šachového nadšence. Pro běžné hraní se ale příliš nehodí.

 

Kompromis: Dekorativní šachy pro běžné hraní

Ozdobné vyřezávání však může hráče mást. Před každým tahem tak musí přemýšlet, kterou figuru má před sebou, a nemůže se koncentrovat jen na hru.

Proto existují i kompromisy. Tedy dekorativní šachy, které jsou zdobené pouze decentně. A každý šachista figurky snadno rozezná.

Jsou ideální, když chcete svému pokoji dodat vhodnou atmosféru a zároveň si chcete občas zahrát. V takovém případě doporučujeme například oblíbené šachy Ambassador De lux.

Nebo některé ze souprav, které mají vyřezávanou a zdobenou desku, a zároveň klasické figurky Staunton. Patří mezi ně například:

Nezapomeňte také, že si můžete kdykoliv dokoupit samostatné šachové figurky. A zcela tak změníte vzhled či herní možnosti, které vaše šachy nabízejí.

Kruhová dekorativní šachovnice s figurkami Staunton.

I souprava s klasickými figurkami Staunton dokáže vaší pracovně dodat luxusní atmosféru. Stačí sáhnout po sadě s vyřezávanou šachovnicí.

 

Jak vybrat správnou velikost šachovnice

Jakmile máte jasno v tom, jaký typ šachů hledáte, zaměřte se na jejich velikost. Konkrétně na velikost šachové desky.

Platí to zejména u turnajových souprav, kde správná velikost zaručuje, že se vám bude na šachovnici dobře hrát.

Ideální velikost je 480 × 480 mm. Vejde se prakticky na každý stůl a zároveň vám nabídne dost prostoru. Do této kategorie patří například turnajové šachy WENGE o velikosti 5.

Větší rozměry se hodí jen u dekorativních šachů, u kterých nemusíte řešit prostor na hraní a odkládání figurek.

Řada hráčů naopak sahá po menších soupravách. Zejména pokud si chtějí brát šachy i ven a hrát třeba s přáteli v kavárně.

Pokud je to i váš případ, zvolte velikost alespoň 405 × 405 mm. Taková šachovnice je totiž přehledná a stále zaručuje pohodlné hraní. Jako v případě už zmíněných šachů Narrow.

 

Šachy jako dárek

Jestli vybíráte šachy pro sebe, máte už v tuto chvíli určitě jasno, kterým směrem se vydat. Jenže co když hledáte dárek?

V takovém případě je důležité, komu ho chcete dát.

Pokud je obdarovaný začínající šachista, určitě ocení pěknou šachovou sadu, na které může dobře hrát. Tedy některé z turnajových šachů.

Když je šachista naopak zkušenější, klasickou herní soupravu už doma určitě má. Máte proto dvě možnosti:

  1. Magnetické šachy – hodí se na cesty a zároveň dobře vypadají, jako například magnetické šachy Oracle.

  2. Ručně vyřezávané dekorativní šachy – jsou sice dražší, ale šachista získá originální dárek, který jen tak někdo nemá, jako třeba v případě šachů Castle original.

 

Které šachy vybrat?

Základní rady, jak postupovat při výběru šachů, už tedy znáte. Abychom vám výběr usnadnili, připravili jsme ještě souhrn našich tipů na jednotlivé šachové soupravy.

Věříme, že vám pomůže.

šachy na běžné hraní
dekorativní šachy
zdobené herní šachy
malé šachy
střední šachy
velké šachy
dárky

 

Spolupracujeme: Zahradní slunečník